Vissa saker ska absolut inte spolas ner i avloppet! Här hittar du de viktigaste listade:

  • Fett och olja   Allt fett som är flytande stelnar när det kommer i rören - och i det här fallet fungerar inte ens hett vatten. När fettet väl svalnat, stelnar det och bildar en propp hård som sten.  Torka istället ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den. Kom även ihåg att inte heller oljor från t.ex tonfisk- och fetasalladsburkar inte hör hemma i avloppet.

  • Matrester  När du står mitt i matlagningen är det lätt hänt att även matrester som t.ex  mjöl, spagetti och lök slinker ner i diskhon, men då är det stor risk att de fastnar i rören vilket gör att stopp bildas mycket lättare. Mjöl blir som cement i rören!

  • Råa ägg   Om du spolar varmt vatten efter att du låtit rått ägg slinka ner i diskhon, blir det omelett i vattenlåset. 

  • Kaffesump   Kanske har du hört att kaffesump i diskhon river bort beläggningar i rören?  Det är en myt - kombinationen av gammalt fett och kaffesump resulterar lätt i en propp. Värst är sumpen från kokkaffe. 

  • Stearin  Det här låter självklart, men faktum är att det lätt händer ändå, när man står och diskar sina ljusstakar. Även om det bara är lite stearin varje gång, så kommer det förr eller senare att orsaka stopp i avloppet. 

Och sist men inte minst: Det enda som får spolas ner i wc-stolen är wc-papper och det som passerat kroppen! Hushållspapper och våtservetter löses inte upp i vatten, såsom wc-papper gör.