5 saker som inte hör hemma i diskhon

Vissa saker ska absolut inte spolas ner i avloppet! Här är de viktigaste listade:


1. FETT OCH OLJA

Allt fett som är flytande stelnar när det kommer i rören - och i det här fallet fungerar inte ens hett vatten. När fettet väl svalnat, stelnar det och bildar en propp hård som sten. Torka istället ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den. Kom även ihåg att inte heller oljor från t.ex tonfisk- eller fetasalladsburkar inte hör hemma i avloppet. 


2. MATRESTER

När du står mitt i matlagningen är det lätt hänt att även matrester som t.ex mjöl, spagetti och lök slinker ner i diskhon, men då är det stor risk att de fastnar i rören vilket gör att stopp bildas mycket lättare. Mjöl blir som cement i rören!


3. RÅA ÄGG

Om du spolar varmt vatten efter att du låtit rått ägg slinka ner i diskhon, blir det omelett i vattenlåset.


4. KAFFESUMP

Kanske har du hört att kaffesump i diskhon river bort beläggningar i rören? Det är en myt - kombinationen av gammalt fett och kaffesump resulterar lätt i en propp. Värst är sumpen från kokkaffe.


5. STEARIN

Det här låter självklart, men faktum är att det lätt händer ändå, när man städar bort efter en middag eller kanske står och diskar sina ljusstakar.  Även om det bara är lite stearin varje gång, så kommer det förr eller senare att orsaka stopp i avloppet. 


Önskar dej en riktigt god adventstid!

- Annika