Punainen tupa ja perunamaa

Punainen tupa ja perunamaa  on perinteinen, suomalainen unelma. Tiesitkö, että suosittu taloväri sai alkunsa 1500-luvulla, kun ruotsin kuningas halusi kuparikaton? Kuningas oli nähnyt kuparikattoja Euroopassa, mutta kuparista tehty linnan katto olisi kuitenkin ollut liian kallista, ja katto värjättiin punaiseksi. Kuningas oli sen ajan suuri influensseri, ja kohta aatelisto tarttui trendiin rakennusten maalamisesta punaiseksi. Puisten rakennusten haluttiin muistuttavan punatiilikartanoita, mutta tiilikin oli vielä liian kallista meillä. Punainen väri osoitti kuitenkin varakkuutta.  

Sitten statusta oli nostettava myös kirkossa, ja pappilat ruvettiin maalaamaan punaiseksi. Silloin armeija ei halunnut olla sen huonompi, ja kohta päällystön rakennukset olivat punaisia! 

Vielä 1700- luvulla punaväri oli vain rikkaita varten. Punainen talo oli statussymboli. 1700-luvun lopussa punamullan teollisuustuotanto alkoi, ja nyt suurtilalliset alkoivat maalata talojensa. Punamaalin käytännölliset ominaisuudet huomattiin - talojen hirsirunko kesti paremmin maalattuna. 

Tänään nähdään kaikenlaisia punaisia rakennuksia: torppia, mökkejä, huusseja, navettoja, rivi- ja kerrostaloja. Punainen on hyvä valinta myös moderniin rakentamiseen . Punainen väri/punmulta on ollut suosikkiväri kautta aikojen, ja se sopii huvin suomalaiseen maisemaamme. 

Lähde: falurodfarg.com