Arendal - en liten stad med ett storstadshjärta

Vita hus, klart vatten, vita stränder och en stad som aldrig sover - i alla fall på sommaren. Som de flesta andra städer på Sørlandet är  också Arendal en sommarstad, som liksom vaknar till liv i april efter en lång vinterdvala. I juli kryllar det av människor,  både turister och sommarstugefolket vill njuta av det soliga Sørlandet. Men vad är det egentligen som gör Arendal så charmerande?

Visste du?

Då man pratar om Sørlandet avser man vanligtvis Agder-området samt samt Öst- och Väst-Agders län (fylke) i Södra Norge. 

Kuststaden Arendal samt kommunen med samma namn hör till Sørlandet.

Nyslott gör vänstadssamarbete på medborgarföreningsnivå med Arendal. https://www.savonlinna.fi/savonlinna-tietoa/ystavyyskaupungit/

En aktiv stad

Arendal omtalas ofta som den lilla staden med ett storstads hjärta. Med sina drygt 40 000 fasta invånare har man ändå klarat av att arrangera Norges största politiska evenemang Arendalsuka varje år sedan 2012. Arendalsuka är lite som Sveriges Almedalsveckan men riktad åt alla. I Arendal arrangeras också Tedx kontinuerligt med lokala och kända talare och föreläsare. Nästa år, 2023, arrangeras även Tall Ships Races i lilla Arendal!

Pollen, stadens hjärta

Det första som möter en när man kommer till Arendal är Pollen, stadens hjärta. Här på strandgatan vid hamnen kan du välja och vraka mellan restauranger och cafeer längs strandkanten. Lite som Köpenhamns Nyhavn, men i mycket mindre skala! Här kan man lika lätt ta sig in till centrum med bil som med båt. Ett stenkast från Pollen ligger kyrkan. Trefaldighetskyrkan är en av två trefaldighetskyrkor i Norge, och även Norges näst högsta kyrka. Går man upp mot kyrkan kommer man till ett Unesco bevarat område från 1700-talet i den gamla stadsdelen Tyholmen. Trähusen där som överlevt både det ena och det andra men numera är mycket  fint restaurerade, ligger tätt intill varann och kantas av smala kullerstensgator.

Öar med charm

Vill man göra en utflykt kan man ta färjan ut till en av öarna Hisøy, Tromøy eller Merdø. Alla tre har sina charm, men på helt olika vis. Hisøy var länge ansett som “de rikas strök” och har många fina hus och gator. När man går av färjan kommer man direkt till öns sommarrestaurang. Här arrangeras quiz varje helg under sommarmånaderna. På andra sidan finns Nidelv, en sommarrestaurang med havsutsikt där man kan bada bastu och pröva på ståpaddling.

‌Tromøy är för dig som gärna vill se natur och motionera, kanske övernatta i tält, husbil eller testa på glamping. Tromøy ligger i Hove. Här finns en restaurang, och området är fullt av sandstränder på alla sidor, så man kan bara välja och vraka vilken man tycker ser bäst ut. Här finns också fina stigar och vandringsleder. 

‌Både Tromøy och Hisøy är lättillgängliga också med bil, men Merdø ligger lite längre bort och nås endast med båt. Merdø är ett semesterparadis med sina vita sandstränder och klara vatten. Även här finns en mysig sommarrestaurang med stor gräsplan, där det ofta spelas livemusik och ordnas konserter.

Lyngør

Men det är inte bara Arendal som har fina platser att bjuda på. Vill man ta en dagstur ut till någon av de andra orterna på Sørlandet finns det massor av möjligheter, t.ex Lyngør. Lyngør är en ö mellan Tvedestrand och Risør, där inga bilar eller vägar finns. Norges Gili Islands, om man vill! Ön har hela 80 invånare, och har blivit utsedd till ett av Europas bäst bevarade bostadsområden. Här har tiden stannat och andas 1800-talets sjöliv. Vita trähus som står längs med vattenkanten, smala vägar som ringlar sig mellan husen och förstås - fantastiska möjligheter till sol och bad!

O‌m man gillar att dyka, så ligger Najaden, ett populärt dykmål, alldeles utanför Lyngør. Najaden var en dansk-norsk fregatt som sänktes av den brittiska marinen under Napoleonkriget på 1800-talet. Till Lyngør kommer man genom att köra ut till Gjeving, och därifrån går det en färja direkt ut till Lyngør varje timme om sommaren. Gjeving i sig själv rekommenderas också att ge några minuter, t.ex genom att parkera i hamnen och gå en liten rundtur runt området.

Andra utflyktsmål i området

Grimstad är en ännu mindre stad med en fantastisk mysig charm, som ligger endast 20 minuters bilfärd (eller 30 minuter med buss) från Arendal. Här kan man spela minigolf i hamnen eller äta lunch på “Norges koseligste kafé” - Café Ibsen. 

‌Fortsätter man att köra 40 minuter söderut från Grimstad kommer man till Kristiansand, Sørlandets största stad. Här finns det många möjligheter för shopping, bl.a Norges största köpcenter Sørlandssenteret.

‌Sørlandet har alltså mycket fint att bjuda på, och det är lätt att förstå varför så många väljer att spendera sina somrar här, både norrmän och turister. Här finns något för alla, och oftast bjuds det soliga och varma dagar.

Text & Bild: 

Rebecka Sandbacka

Rebecka bor i den norska skärgården och jobbar som daglig ledare på ett butikcafé. 

‌Tjugofem år gammal har hon alltid varit mycket kreativ och gillat att resa och upptäcka världen. 

‌Hon har tagit sin masterexamen i medivetenskap vid Tromsö Universitet.

‌Instagram: beckasofiaa

‌‌