Byskolans förvandling

Före/efter:Byskolan

Gillar du också före- och efter bilder? Speciellt olika renoverings- och inredningsprojekt tycker vi är intressanta att följa, för visst är det fascinerande hur vackra och harmoniska utrymmen kan skapas ur nåt som förut varit rätt så tråkiga och intetsägande rum? I den här artikeln kan du låta dig inspireras av förvandlingen av den gamla byskolan i Kronoby som Averanda LKV sålde för något år sedan!

Före detta Påras skola

Bakgrund: Den på 1890-talet byggda byskolan med sina ljusa skolsalar och rejäl takhöjd var rakryggad och i gott skick för sin ålder. Verksamheten vid Påras skola upphörde 2019. Vid försäljningstillfället fanns på bottenplan kök, matsal, 2 skolsalar, lärarrum och materialrum samt wc/omklädningsrum/dusch. Skolkorridoren hade gråblå panel med likadan färg på de massiva dubbeldörrarna som ledde in till skolsalarna. En del av vindsvåningen bestod av en separat hyresbostad medan en del var kall. Skolbyggnadens rumsindelning var logisk och öppen, och därmed var utgångsläget för köparna Anna Linnanmaa & Joonas Paavola gott!

Från byskola till hem – ett drömprojekt

I slutet av november för nästan precis ett år sedan, besökte vi Anna & Joonas i deras nya hem. Och vilket vackert & inbjudande hem paret har skapat till sin familj! Till familjen hör två barn på 3 och 6 år samt två katter. Anna höll på att hänga upp adventsstjärnor i de stora fönstren när vi hälsade på, och vi fick en trevlig pratstund. Hon berättade att de haft en rask takt med renoveringen som påbörjades genast efter att ägande- och besittningsrätten till fastigheten övergått på senvintern för tre år sedan.

Stiligt i svart

Den gamla matsalen/gympasalen har förvandlats till ett stiligt kök i svart, med plats för både frukostskåp, en stor köksö samt ett högt förvaringsskåp..

De snygga mellandörrarna bevarades

Renovering med respekt för det gamla

Anna & Joonas började med att byta värmesystem. En luft vatten värmepump installerades istället för det gamla vattenburna vedsystemet, och en ackumulerande spis installerades i vardagsrummet. Fasaden målades. 

‌Takten var god och renoveringen framskred snabbt. Nästan alla ytor har gåtts igenom, även hyreslägenheten på övre våningen. Tyvärr kunde ej skolbyggnadens gamla plankgolv räddas, så nya furuplankor sattes in. Joonas är byggmästare till utbildningen och har gjort den största delen av renoveringen själv, vid sidan av sitt jobb som försäljningschef inom VVS-branschen. Anna jobbar som markandsföringschef vid ett eventbolag men var vid tidpunkten för renoveringen ännu hemma med barnen.

‌Familjen flyttade till skolan redan efter en ca fyra månaders tuff renoveringsperiod. Anna är hem från Kälviå och Joonas från Åbo, paret träffade i tiderna i Södra Finland. Paret hann bo i Karleby ungefär tre år innan de flyttade till skolan och renoveringskaoset. Flytten var dock ett bättre alternativ än att bo i Karleby tills renoveringen var helt klar. På så sätt kunde hela familjen vara tillsammans.

Generöst med dagsljus, atmosfär och utrymme i varje rum

Skolköket är numera ett lyxigt stort hjälpkök, dit man kommer både från köket och från vardagshallen.

Färgglädje

”Här finns verkligen utrymme för att leka och pyssla och framför allt finns här rum för drömmar”  @annalinnanmaa  

Den ena skolsalen har delats upp till sovrum, och utrymme blev över även för en stor walk-in-closet.

Imponerande stockväggar, spis och jordnära färger skapar en magisk atmosfär i vardagsrummet.

@annalinnanmaa

”Jag minns ännu känslan när vi kom och se skolan för första gången. Jag såg genast att detta kommer att bli vårt hem. Det bästa var förstås att vi båda upplevde exakt samma känsla.”

‌För Anna & Joonas har det varit viktigt att använda sig av äkta material och färger i så stor utsträckning som möjligt. I renoveringen har de valt sånt som de både tycker om och som passar atmosfären i den gamla skolan. Renoveringen är ännu halvfärdig, men paret har konstaterat många gånger att det får ta den tid det tar!

Unikt slutresultat

Dusch- och omklädningsrummen har gjorts om till en bastu- och badavdelning, och lärarrummet blev Jonas arbetsrum. Den gamla slöjdsalen i gårdsbyggnaden fungerar numera som Jonas fiskestuga.

‌Att förvandla den L-formade skolbyggnaden till ett hem har krävt en stor portion yrkesskicklighet och kunnande, praktisk approach samt visuellt och estetiskt öga. Slutresultatet är ett unikt och hänförande vackert hem som paret kan vara verkligt stolta över! 

Vinden

Även på övre våningen finns mycket utrymme, och här hittas utöver hyreslägenheten familjens gästrum, gott om förvaring samt Annas mysiga arbetsrum.

Ståtlig byggnad även på utsidan

- Parkliknande gårdstun -

Ett varmt tack till Anna med familj och

Grattis till
drömhemmet!

*Observera att artikeln är publicerad i Averanda Living och att detta hus ej är till salu. Hem som Averanda AFM för närvarande har till salu hittar du här.Bilder: Rebecka Sandbacka
‌& Averanda AFM:s arkiv*
‌samt Annas egna bilder
‌(*Arkivbilderna är publicerade 
‌med tillstånd av säljare och köpare)
‌Text: Annika Sandbacka