Salong Brinkas öppnade sina dörrar

När Milla Kangas kom med sin man på en av Averandas husvisningar i Terjärv för drygt ett år sedan, slog det henne genast att ändkamrarna som ligger i västra gaveln av 1860-tals bondgården skulle lämpa sig väl för verksamhet av nåt slag. Ett år senare, i slutet av September i år, hölls invigningshelg av Salong Brinkas.

Milla bakom disken i sin snygga nyöppnade salong.


Så började det

När paret Milla & Tuomas Kangas som ännu för ett år sedan bodde i Karleby kom på visning till Terjärv, hade de redan under en tid spanat in äldre hus. När det blev klart att Averanda får äran att förmedla det här huset vid Brinkas, kontaktade jag Milla och berättade att nu är ett fint hus på kommande som kan vara precis det de söker. Huset fick stor uppmärksamhet redan vid förhandsmarknadsföringen, och paret var bland de första som kom på visning.  

‌Visningar är alltid bland det roligaste med jobbet som mäklare, och extra roligt är det när allting stämmer. Detta var en sådan gång. Vädret är ju nåt man inte kan påverka, men denna augustikväll när paret kom på visning var varm och solig, så den välskötta trädgården med dignande äppelträd kom helt till sin rätt. Till paketet som skulle säljas hörde förutom en kärleksfullt omhändertagen och renoverad 1800-talsgård även en söt gårdsbastu med två terrasser, lekstuga, vedlada samt ett stort nybyggt garage med plats för tre bilar. Jag blir förälskad i vart och varannat av de hus jag förmedlar, men godkänner villigt att detta hus nog för evigt lämnat spår i mitt hjärta. Och inget gjorde mig gladare än att just Milla & Tuomas sen köpte huset, för det stod snabbt klart att här är det en perfekt match!  

Från dröm till verklighet

Familjen Kangas har bott både i Åbo och Karleby, och Milla har tidigare jobbat bl.a i butik. Skönhets- och kosmetikbranschen har dock alltid intresserat Milla. Hon har jobbat i branschen sen 2013 och blev färdig KFF-kosmetolog år 2014. Familjen utökades år 2018 och 2020 med två pojkar, innan dess hann Milla fem år som kosmetolog i Karleby. Så när paret slog till och köpte gården vid Brinkas, fanns planerna på att skapa en arbetsplats hemifrån aktivt med från första början.   

‌Och förutsättningarna var synnerligen goda! Det lättillgängliga läget i Terjärv centrum samt gårdens miljö lämpar sig ypperligt för ett företag inom skönhet och välmående. Och eftersom huset är verkligt stort med sina hela 7 rum, storstuga och tv-/lekrum, var det inga problem att avstå två rum till den blivande salongen. Ändkamrarna ligger dessutom lite avskilt från övriga huset tack vare en stor hall mellan kamrarna och storstugan. Det som behövdes var dock en egen ingång till salongen. Båda kamrarna hade fönster åt två håll, och Milla beslöt att offra ett av fönstren och placera ingången där. Tuomas som jobbar inom byggbranschen kunde förverkliga planerna, och lösningen blev både snygg och praktisk.   

Salong Brinkas

Förutom en egen ingång har salongen försetts med en vattenpunkt samt dörr från salongen till toaletten. Väggarna i behandlingsrummet har fått en vackert grön mönstrad Boråstapet. Huset har flera fungerande eldstäder, och i behandlingsrummet finns en Porin Matti -kamin. Milla berättar att hon ofta startar arbetsdagen med att tända en brasa i kaminen.   

‌- Att få jobba i en sån här miljö känns underbart, helt annorlunda jämfört med att tillbringa arbetsdagarna i ett tråkigt fyrkantigt rum med vita väggar, säger Milla. Och det är lätt att förstå henne. Utsikten från den vackra och trivsamma salongens fönster öppnar sig mot den nätta utebastun och de bakomliggande sluttande fälten. En ståtlig ek pryder gården intill salongen. 

‌Milla erbjuder bl.a olika slag av ansiktsbehandlingar, färgning av ögonfransar och -bryn, manikyr, fotvård, hårborttagning samt massage som t.ex Hot Stone massage. De holländska hudvårdsprodukter hon säljer består av  vegansk och forskad naturkosmetika. 

‌Invigningshelgen av salongen i slutet av september var välbesökt, och tack vare djungeltelegrafen, lokal marknadsföring och sociala medier har Milla fått en god start. 

Visste du?

Kosmetologföreningen i Finland grundades år 1938. 

Skönhet och kosmetika är en industrigren inom social- och hälsovårdsbranschen. 

Endast utbildade, professionella yrkesutövare får bära Förbundet för finska skönhetsterapeuters märke KFF  (på finska SKY).

Källa: https://skykosmetologi.fi/

Hus med historia

Salongen har fått sitt namn efter fastigheten som heter Brinkas. Och fastigheten i sin tur har i tiderna gett namn till detta område av kyrkbyn. Vägen från Terjärv kyrka mot Gamla Karleby gick förut via Brinkas, och ägaren till huset som fanns tidigare på tomten innehade handelsrättigheter. Det lär till och med ha funnits en guldsmedja på tomten i något skede!

Gamla hus byggdes för att hålla länge och är värda att bevara. Tidigare ägare till Milla & Tuomas hus grundrenoverade gården i början av 2000-talet, men den traditionella planlösningen med storstuga och ändkamrar har bevarats. Gränsen mellan gammalt och nytt har suddats ut.  

Alla rum i detta hem är sprängfyllt med charm & karaktär, utan att man för den skull behövt pruta på bekvämligheten. Storstugan är den naturliga samlingsplatsen bland familj och vänner. Stockväggen har Milla & Tuomas tagit fram i storstugan, och i ena hörnet har Tuomas byggt ett skafferi. Den stora köksön i samma stil som skafferiet är två "maskerade" köksöar från Ikea!

https://www.salongbrinkas.fi/
‌Instagram konto: salongbrinkas
‌Milla; ett stort grattis till din salong och vi önskar dig & din familj många lyckliga stunder vid Brinkas! 
‌Som avslutning här nedan några bilder från Averandas arkiv.

Text & Bild: Annika Sandbacka, Averanda arkiv.
Vänligen notera att den här artikeln är publicerad i Averanda Living och huset i artikeln är ej till salu.
Hus som Averanda LKV för närvarande har till salu hittar du här (länk)