Rött är alltid rätt

Vi är många vars hjärtan börjar slå lite snabbare när vi ser en nätt röd stuga med vita knutar. Visste du att den populära husfärgen fick sin början på 1500-talet, då svenska kungen ville ha likadant koppartak på sitt slott som de stora slotten i Europa hade? Koppar till ett helt slottstak var dock för dyrt, så istället färgades taket med rödfärg. Det blev en trend att färga delar av eller hela byggnader röda, för att ge intryck av att de som bodde där var rika. Rödfärgade väggar påminde om tegelväggar som fanns ute i Europa, men tegel var ännu för dyrt hos oss. 

Alla ville härma kungen, och efter hand spred sig rödfärgen bland adeln. Sen började också kyrkan måla prästgårdarna röda för att höja sin status - och då ville inte militären vara sämre, så snart var även befälens bostäder röda! 

Ännu på 1700-talet sågs rödfärgen som nåt exklusivt som bara de rika hade råd med. Ett rött hus var en statussymbol. Under slutet av 1700-talet började dock den industriella tillverkningen av rödfärg, och nu börjar också storbönderna rödmåla sina hus. Man fick upp ögonen för rödfärgens praktiska egenskaper - virket som användes till husen höll längre när huset var målat.

Den röda färgen har raderat klassgränserna för länge sen, och vi ser idag den röda färgen på allt ifrån små torp, utedass och fähus till rad- och  våningshus samt nya moderna egnahemshus. Vi har sett många färgtrender komma och gå - men ett rött hus är alltid rätt! 

Källa: falurodfarg.com

Så med detta sagt, vill vi presentera inte mindre än tre röda hus med vita knutar under visningssöndagen den 19 maj! 

Ifall tiden inte passar, förevisar vi naturligtvis gärna bostäderna på en för dig lämpligare tidpunkt!

Kl. 13.00 - 13.30
Storåvägen 8

Alldeles i Kronoby centrum hittar du detta hus med ypperligt läge - bakgården gränsar nämligen mot parken, och det är gångavstånd till skolor, daghem, butik och annan service. Perfekt för barnfamiljen! Läs mer --->

Kl. 13.30 - 14.00 Gammelåvägen 5 B 3

Anbudshandel! Också i Kronoby centrum ligger denna radhustrea på 78 m2 med vacker utsikt mot kyrkan från kök, vardagsrum och terrass! Ett fynd för den händige  - med några ordentliga tag blir det en utmärkt första bostad!
Läs mer --->

Kl. 15.00 - 15.30 Småböndersvägen 665

Förmånligt och bekymmersfritt boende i Småbönders - denna radhusbostad på 45 m2  rymmer mycket i ett och samma paket, och som sådan eller med en liten uppdatering blir det en fin sommar- eller investeringsbostad! Läs mer --->

Varmt välkomna! 
-Annika